צרכים מחוץ לארגז החול ובמיוחד השתנה מחוץ לארגז, זו אחת הבעיות העיקריות למי שמגדל בביתו חתול.
החדשות הטובות הן שכבר היום תוכלו להפיק תועלת מהמידע שמופיע כאן.
אז מה אתם צריכים לדעת כשאתם מתמודדים עם בעיית השתנה מחוץ לארגז החול אצלכם בבית? מתחילים...
כשהחתול עושה צרכים מחוץ לארגז, זו כנראה הבעיה הכי מתסכלת שאתם יכולים להתמודד איתה. בטח לא יפתיע אתכם לדעת, שבעיית ההתנהגות הנפוצה ביותר כנראה, היא השתנה מחוץ לארגז ואולי גם אחת הסיבות העיקריות לנטישת חתולים!
ארגז הצרכים של החתול - 3 סיבות שבגללן חתולים מפתחים בעיה:
חוסר שביעות רצון מארגז הצרכים: יש הרבה סיבות שעלולות לגרום לחתול לא לאהוב את ארגז הצרכים, ביניהן למשל, ריח לא נעים בגלל תדירות ניקוי נמוכה מדי או ריח חדש כמו חול מסוג חדש, ארגז חדש או מיקום חדש בבית.
בעיות רפואיות: בהרבה מקרים, התעלמות מארגז הצרכים יכולה להיות סימפטום לבעיה בריאותית. יכול להיות שמדובר במחלות של מערכת השתן, התחלה של אי ספיקת כליות, סכרת, מחלות מעי דלקתיות, עצירות, שלשול, או מספר גורמים יחד. לרב, מה שקורה הוא שהחתול מקשר את הכאב שהוא מרגיש, לארגז הצרכים עצמו. הוא חושב שאם הוא יעשה פיפי למשל במקום אחר, לא יכאב לו כל כך.
במקרים של בעיות בשתן, הוא עלול להתאפק כמה שיותר, כי כואב לו יותר מדי מכדי לעשות פיפי. כששלפוחית השתן מגיעה למקסימום הקיבולת שלה, יכול להיות שהחתול לא יהיה מספיק קרוב לארגז כדי להגיע אליו. במקרים אחרים שקשורים לבעיות במערכת השתן, לעתים, ממש כל התאפקות קלה גורמת לכאב, מה שיגרום לחתול לעשות כל פעם מעט פיפי ברחבי הבית.
סטרס: חתולים, הרבה פעמים יודיעו שהם חווים סטרס על ידי השתנה ברחבי הבית. לפעמים הם יעשו באזור אחד בבית ולפעמים הם ישתינו בכל מקום שקשור לגורם הסטרס. כמו למשל בצד של בן הזוג במיטה, ליד דלת הכניסה וכד'
אז אחרי ששללתם בעיה רפואית אפשר לפנות לפן ההתנהגותי ולבדוק מה הגורמים הסביבתיים שבגללם התפתחה בעיית ההתנהגות
הנה 6 טיפים שיעזרו לכם למנוע השתנה מחוץ לארגז החול, לטפל בבעיה קיימת ולשמור על החתול מרוצה:
1. תדירות ניקוי - תקפידו לנקות את הארגז פעמיים ביום. אם אתם מנקים כמעט כל יום או בקושי משתלטים על כמויות הצרכים, הסיכוי שהחתול יאלץ לעשות צרכים מחוץ לארגז גדל.
2. מיקום - כדאי להניח את הארגז במקום נח לחתול, כלומר צמוד לקיר אבל חשוף מ 3 כיוונים. מקמו את הארגז ליד חלון לאוורור. לא כדאי להניח את הארגז בחדר הכביסה, או מתחת לשולחנות וארוניות.
3. סוג החול - מומלץ להשתמש בחול מתגבש. חול מתגבש נח יותר לניקוי ואפשר לפנות גם גושים של שתן, כך שהארגז נשאר נקי.
4. גדול יותר - כדאי שארגז החול יהיה גדול ומרווח, זה מרגיש להם נח יותר ולא מאיים. כן, זה בדיוק הזמן להחליף את הארגז שקניתם כשמיצי היה גור...
5. ארגז פתוח - ארגזים סגורים יכולים להיות מאוד לא נוחים ומאוד מלחיצים. זו לא התנהגות טבעית של ציד להיכנס למקום סגור וקטן לעשות צרכים. ארגז סגור יכול להפוך לגורם להשתנה ברחבי הבית. אגב, גם לא ארגזים אוטומטים למיניהם, גם הם לא הפתרון לבעיה, יעידו על כך לקוחותיי ששילמו מאות רבות על ארגז כזה.
6. כמה ארגזים? - אם יש יותר מחתול אחד, יש צורך בארגז לכל חתול, במיוחד בתקופות של קליטת חתול חדש, או בבתים בהם מערכות היחסים בין החתולים לא טובה.
לסיכום, זכרו שכאשר החתול עושה צרכים מחוץ לארגז, הוא לא נעשה פתאום לא נחמד אלינו, או לא חכם והוא בטח לא עושה לנו דווקא. הוא פשוט מנסה לפתור בעיה. זה אולי נראה לכם לא הגיוני, אבל עבורו כבעל חיים שמונע מתוך צורך להישרדות, זו דרך טבעית והגיונית מאוד. מסיבה מסוימת הוא מרגיש שהוא לא יכול לעשות צרכים בארגז. התפקיד שלנו כ"מבוגר האחראי" הוא לאתר את הגורם לבעיה ולטפל בו.
הכותבת הינה אורלי זכאי, מומחית לפתרון בעיות התנהגות בחתולים.