יללות הם כלי תקשורת של החתול בעיקר איתנו בני האדם. חתול הוא חיה מאוד חכמה, בעלת יכולת למידה גבוהה מאוד, לכן מאז הביות ועם השנים, החתול למד אותנו ואת הדרך הטובה ביותר לדבר איתנו כדי שנבין אותו ואת צרכיו וכך הוא פיתח את רפרטואר היללות שלו.
חתולים מתקשרים עם בני אדם בהרבה מאוד דרכים, ביניהן שפת הגוף, מגע וריח, אבל מכיוון שאנחנו בני האדם מתקשרים מילולית, הדרך כמעט היחידה, שמושכת את תשומת הלב שלנו אל החתול היא היללה, שיחד איתה מופיע מגוון רחב של קולות שהולך ומתפתח ככל שאנחנו חיים יחד, כמו נהמה, גרגור עצבני וכו'
החתול מיילל - למה הוא מתכוון?
ליללה יכולות להיות הרבה משמעויות ולפעמים זה לא קל להבין מה החתול מבקש, יחד עם זאת, הרבה הורים הפכו למומחים לתרגום החתול שלהם, הם יודעים להגיד אם המיאו הספציפי הזה מבקש אוכל, משחק, ליטופים או לעזוב אותו לנפשו.
חתולים בוגרים כמעט לא מייללים. גורים מייללים יותר, כמו תינוקות, במטרה להגיד שהם צריכים משהו או שהם בצרה ולרב, מייללים לאמא שלהם ולא לחתולים אחרים.
חתולים בוגרים מייללים רק אם שפת הגוף לא מספיקה להעביר את המסר ולרב הקולות שהם ישמיעו יהיו יותר כמו נהמות וגרגורים ובעיקר במצבים של היתקלויות לא נעימות.
המיאו הוא כלי תקשורת של החתול בעיקר איתנו בני האדם. הסיבה היא בעיקר... כי זה עובד. חתולים הם חיה מאוד חכמה וכשהם מבינים שיללה משיגה תוצאה רצויה הם ימשיכו עם זה. מעבר לזה, מכיוון שאנחנו מאוד ווקאלים, אנחנו נוטים להגיב טוב יותר לשיטה הזו מאשר לשפת הגוף. מה שמוכח לדוגמא שוב ושוב, כשאנשים נשרטים או ננשכים כי הם לא התייחסו לשפת הגוף של החתול שלהם.
גזעי חתולים יללנים במיוחד
הסיאמים וכל הגזעים שהתפתחו מהסיאמים, נוטים להיות יותר ווקאלים מחתולים אחרים. חשוב שתשימו לב לשינויים בעוצמת היללה ובתדירות שלה כסימן לבעיות בריאותיות או נפשיות.
יללות כאיתות לבעיות בריאות
אם החתול שלכם מיילל לאחרונה יותר מהרגיל, יכול להיות שיש בעיה בריאותית או נפשית. באופן כללי חתולים לא יראו שום סימן לבעיה עד שהיא במצב מתקדם. חתולים מבוגרים, במיוחד אלה שחווים בעיות קוגניטיביות יכולים ליילל יותר, אולי אפילו בלילות כשהבית חשוך ושקט. הדבר מצריך בדיקה וטרינרית, שכן וטרינר יוכל לשלול בעיות רפואיות שעלולות לגרום לו כאב. בכל מקרה חשוב שתשימו לב גם לסימנים אחרים כמו שינויים בתיאבון או בכמויות השתייה, שינוי בצרכים ועוד.
החתול מיילל גם לתשומת לב
אולי תגלו שהיללות של החתול שלכם קשורות יותר לצורך בתשומת לב. חתולים לומדים מגיל מאוד צעיר שקול משיג תשומת לב, מגע, או אוכל, בדרך כלל, חתול או כל בעל חיים אחר, שצמא לתשומת לב, עשוי לבקש אותה בכל שעה ביום או בלילה. חשוב לדעת שלצעוק עליו או להשפריץ עליו מים ממש לא ישיגו את התוצאה הרצויה, לא מבחינתכם ולא מבחינתו.
אם אתם בטוחים שהחתול שלכם מיילל מתוך צורך לתשומת לב, כדאי לעשות שני דברים, לתת לו באופן קבוע הרבה יותר תשומת לב מאשר באופן רגיל ורק אחרי שתעשו את זה, תוכלו גם לא להתייחס כאשר הוא מיילל אלא לחזק אותו כאשר הוא שקט כדי שילמד את הדרך הרצויה.
יללה שנובעת מתוך חרדה או אבל
אם היה שינוי פתאומי בבית ובחיי החתול, כמו מעבר דירה, כניסה של אדם חדש או בעל חיים הביתה, זה עלול לייצר סטרס שיחמיר את היללות. באותה מידה אובדן של אדם או בעל חיים יגרמו לסטרס ויללות.
כדי לעזור לחתול שלכם להתמודד עם החרדה או האבל, חשוב שתספקו לו המון תשומת לב חיובית ומחזקת.
שעמום עלול לגרום גם ליללות
לצערנו שעמום הוא מצב מאוד מוכר לחתולי בית. זאת, מכיוון שאין להם יותר מדי אפשרויות לפעילות גופנית. חתולים שסגורים בבית הופכים לעתים למתוסכלים והתסכול יתבטא ביללנות. הדרכים לטפל בבעיה הן לארגן סביבת מחיה מגוונת מאוד, מלאה במשחקים מתחלפים ומעניינים, מקומות לטיפוס ותצפית, בילוי זמן רב משותף, השארת חטיפים ברחבי הבית והרשימה ארוכה...
אם החתול מעיר אתכם בלילה כדי לשחק איתו, תקפידו לספק לו את כל הצרכים הפיזים והמנטלים באופן קבוע ולשחק איתו גם לפני השינה. תוכלו גם להשאיר קונג מלא באוכל טעים כדי שתהיה לו תעסוקה נוספת כשאתם הולכים לישון.
תזכרו שהבחירה הטבעית של צייד היא להיות ער בלילה ולישון ביום.
רצוי גם לעקר ולסרס את החתול/ה כיוון שזה יקל את התסכול.
פגיעה קוגניטיבית
פגיעה שניתן לראות בעיקר אצל חתולים מבוגרים, שדומה מאוד לאלצהיימר אצל בני אדם. היללות הן ביטוי לדיס אוריינטציה ופחד.
אם הוטרינר אבחן את הבעיה, כדאי להתייחס לזה ברמת הסביבה כמו לחתול משועמם, כלומר ספקו לו כמה שיותר תשומת לב, עניין ותעסוקה כך שיפחיתו משמעותית את הפעילות שלו והיללות בלילה.
לסיכום, חשוב לדעת שאם החתול מיילל, הוא מנסה להגיד משהו וכדאי לנו לבדוק מה גורם לו ליילל. מה חסר בתנאי המחיה שלו שגורם לו לילל. זה יכול להיות סדר יום משעמם, ארגז לא מטופל כמו שצריך, מזון לא מתאים, מחסור במקומות גבוהים לתצפית, בעיה בריאותית ועוד...
חפשו את הגורם ואל תתעלמו, כי אז אתם הופכים את החתול למתוסכל והדרך משם לפתח בעיות התנהגות נוספות קצרה מאוד.
הכותבת הינה אורלי זכאי, מומחית לפתרון בעיות התנהגות בחתולים.