חשבתם פעם מהיכן נולד הביטוי ‘‘חתולת מין?‘‘ מי שלא ראה מימיו חתולה מיוחמת לא יכול להבין זאת. בניגוד לדעה הרווחת אין דבר כזה ‘‘חתול מיוחם‘‘. חתול שיוצא בלילות, מיילל ומתווכח עם חתולים אחרים לאור ירח אינו ‘‘מיוחם‘‘, אלא מגיב לחתולה מיוחמת.
בהיעדר חתולה מיוחמת בטווח ההרחה שלו, החתול לא ‘‘מתייחם‘‘ ולא מתעניין בבנות המין השני. לעומת זאת, חתולות בהחלט מתייחמות והתנהגותן המופקרת בתקופת הייחום אינה מותנית בנוכחות חתול זכר.
תקופת הייחום בחתולה הוא עניין עונתי. הטבע תכנן את העסק כך, שלא ייוולדו גורי חתולים בחורף. לכן, לקראת סוף החורף החתולות מתחילות להתייחם, מזדווגות והגורים נולדים חודשיים מאוחר יותר, באביב. איך חתולה יודעת שסוף סוף החורף מתקרב? מסתבר, שיש במוח של החתולה איבר קטן שרגיש לאור. החתולה מודדת את אורך היום, וכשהימים מתחילים להתארך נשלחת הודעה הורמונלית לשחלה להיכנס לפעולה.
אצל חתולות בית מחזור הייחום העונתי עלול להשתבש בגלל חשיפתן המוגברת למקורות אור מלאכותיים. מרגע שהחתולה מכריזה על פתיחת עונת הייחום, הטבע צייד אותה במנגנון רבייה מדהים אשר מבטיח כמעט ב- 100% שעד סוף הקיץ היא תהפוך לאמא.
עם תחילת הייחום החתולה מתחילה לשנות את התנהגותה. היא מתגלגלת בחושניות, מרימה את אחוריה באופן מתגרה ומזמין, מייללת יללות סקסיות הנשמעות כמו ‘‘בוווואאאאאוווווו!!!!! בואו!! בוווואאאאאווווו!!!‘‘ ובקיצור עושה פדיחות גדולות לבעלים שלה, שפשוט לא מבינים מה קרה לחתולה השקטה והרגועה שלהם. לעתים קרובות יש פנייה מודאגת לוטרינר שנאלץ להסביר לבעלים הנבוכים, שהחתולה פשוט מיוחמת. במקביל, החתולה מפרישה ריח אשר מושך חתולים זכרים ממרחקים.
עכשיו מתחיל החלק המתוחכם. במשך כמה ימים החתולה מתעללת בזכרים ולא נותנת להם לגעת בה. הם בינתיים רבים ביניהם. חלק גדול ממאבקי הכוח בין החתולים מוכרעים מבלי שנשלפת ציפורן. החתולים עומדים זה מול זה במרחק של כמה ס‘‘מ ומייללים זה בפרצופו של זה במשך שעות ארוכות. במקרה הטוב האיומים של אחד המתמודדים משכנעים יותר מאיומי היריב והיללן הפחות טוב מסתלק כאשר רק האגו שלו פצוע. במקרים אחרים הצעקות מסלימות לאלימות פיזית ומתפתח קרב. כל הטיפשות הגברית הזו נועדה לברור את המוץ מן התבן וכאשר החתולה תחליט שהגיע הרגע הגדול יישארו בסביבה רק אותם חתולים הראויים להיות אבות לילדיה.
במקביל לשינויי ההתנהגות בחתולה, התחילו להבשיל ביציות בשחלה שלה. אצל בני אדם וחיות אחרות, אחרי שהביצית הבשילה בשחלה, אין לה יותר מה לחפש שם והיא עוזבת ונוסעת לחפש את מזלה במעלה הרחם, בתקווה שתפגוש בדרך איזה זרעון בר מזל. אם הביצית לא פוגשת במהלך מסעה את זרעון חלומותיה, היא מתה תוך זמן קצר והנקבה צריכה לחכות עד למחזור הבא לניסיון נוסף. אם זו אישה תחכה כחודש, כלבה תחכה כחצי שנה וכו‘.
אצל החתולה הסיפור הרבה יותר יעיל וחכם! הביציות הבשלות נשארות ב"היכון" בתוך השחלה. חתולים זכרים צוידו באיבר מין מחוספס, עם זיזים קטנים וחדים. כאשר הוא מסיים לריב עם החתולים האחרים וזוכה להזדווג עם בחירת ליבו, הזיזים יוצרים גירוי מכני בקיר הנרתיק של החתולה. גירוי זה מתורגם מיידית לסימן הורמונלי שמודיע לשחלה: ‘‘יש לנו הזדווגות טובה!! תשחררי את הביציות!!!‘‘. תופעה זו מכונה ‘‘ביוץ מושרה‘‘ והוא פטנט שרשום בלעדית לחתולות ונאקות.
לאחר ההזדווגות גוף החתולה מניח שהייתה הפריה ותוך כמה ימים הייחום נפסק. בימים אלה החתולה תזדווג שוב ושוב. יכול להיווצר מצב בו חלק מהגורים מאבא אחד וחלק מאבא אחר. אם החתולה לא מזדווגת, היא תהיה מיוחמת כל העונה. הייחום נמשך כשבועיים ונפסק. אחרי 4-5 ימים הסיפור מתחיל מהתחלה, עד סוף העונה או עד להזדווגות.
אקט ההזדווגות עצמו נמשך שניות עד דקות, ובמהלכו הזכר מטפס על הנקבה מאחור ומקבע אותה על ידי נשיכת העורף שלה. בזמן נשיכת העורף, משתחררים למחזור הדם של הנקבה חומרים דמויי מורפין אשר משרים עליה תחושה נעימה ומשככים כאב (אותה תופעה מתרחשת כאשר מרימים חתולים מהעורף). עם תום ההזדווגות נהוג שהנקבה מסתובבת בפתאומיות ונותנת לבן זוגה פליק.
התוצאה הסופית של כל ההטרדה המינית הזו היא המון רעש, המון חתולים פצועים והמון גורים לא רצויים. לכן, אם החתול או החתולה שלכם אינם גזעיים משושלת ארוכה של חתולים אלופים, אני ממליץ בחום לעשות ניתוח עיקור או סירוס למניעת סבל מהחתול ומהגורים שטרם נולדו.
מאת: ד''ר דיויד רוזנבלט, הווטרינר הראשי של לה-קט