מעניין מה החתול שלי עושה כשהוא לבד בבית... תהיתם פעם? אם אתם מגדלים חתול, ודאי תהיתם יותר מפעם אחת מה עובר על החתול שלכם במהלך היום. האם העליתם את האפשרות שהוא מצוי בסטרס?
האמת שאם הוא שוכב להנאתו עכשיו על אדן החלון, מתפנק עם קרני השמש, קשה להעלות על הדעת שמשהו בחיים שלו יכול לגרום לסטרס תתפלאו לשמוע שישנן די הרבה סיבות אפשריות לכך.
כולנו או רובנו מכירים ומתמודדים עם סטרס שתקופות שונות בחיינו. בין אם בעבודה, בתחום הבריאות, המשפחה או המצב הכלכלי, יש כל כך הרבה סיבות לחוות סטרס וכך גם לחתולים שחיים בבית.
לפני שנתחיל לדבר על הגורמים, כדאי לצאת מתוך ההנחה שחתולים שחווים סטרס, הם אלה שקשה להם יותר להתמודד עם החיים בדירה. הרי חתולים, מתוקף היותם ציידים, זקוקים לסביבת מחיה מסוימת, כזו שתאפשר להם להיות חתול שמביא לידי ביטוי את כל היצרים שלו, הפיזיים והמנטאליים.
מה גורם לסטרס אצל חתולים ?
כמו אצל בני אדם, יש חתולים שיחוו סטרס בקלות ביחס לאחרים. אולי יש לכם חתול ביישן ומבוהל, כך שאפילו אירועים קטנים יהיו טריגר. דברים שלדעתכם שהם פשוטים וחסרי משמעות ונראה לכם שהחתול שלכם בכלל לא ישים לב אליהם, עלולים להוות גורם לסטרס כמו:
מוסיקה בווליום גבוה
ארגז צרכים שלא מטופל כראוי
החלפת מזון
החלפת סוג החול בארגז
רהיטים חדשים
סגירת מעבר למקום מסתור מועדף
חתול חדש בחצר הבניין
כלב נובח ברחוב
אורחים
שיפוצים בבית
טריגרים רציניים קל יותר לזהות, כי הם בדר"כ ישפיעו גם על מצב הרוח שלנו כמו למשל:
גירושין
מוות במשפחה
מעבר דירה
תינוק חדש
מחלה
חתול או כלב חדשים במשפחה
פציעה
מה שקורה בדר"כ הוא, שאנחנו עסוקים בהתמודדות עם המצב הנפשי שלנו בעקבות השינוי ואנחנו לא שמים לב לשינוי שעובר על החתול.
סימנים לסטרס אצל חתולים
חתולים לא מראים אותם סימנים כמו שאנחנו היינו מראים בהתמודדות עם סטרס ולכן קל להתעלם.
אפשר בטעות ליחס את השינוי בהתנהגות למשהו אחר, או, שהשינוי במצב הרוח קורה בהדרגה, כך שבכלל לא תשימו לב שיש שינוי בהתנהגות החתול. אם החתול נוטה להסתתר באופן טבעי, אפשר בקלות לא לשים לב לשינוי ועליה ברמות הסטרס שלו.
סימנים לסטרס יכולים לכלול:
איבוד תיאבון
טיפוח מוגזם (שעלול לגרום למצב שנקרא אלופציה פסיכוגנית)
פחות אינטראקציה עם בני המשפחה
הסתתרות
שינוי במערכת היחסים עם חתולים אחרים בבית
עשיית צרכים מחוץ לארגז
תגובות אגרסיביות
איך נטפל בסטרס אצל חתולים
הצעד הראשון הוא לקחת את החתול לבדיקה וטרינרית על מנת לשלול בעיה רפואית. אל תניחו שההתנהגות האגרסיבית כלפי בני המשפחה או הצרכים מחוץ לארגז, נובעים מסטרס עד שבדקתם ושללתם אצל וטרינר בעיות רפואיות.
,אחרי שנשללה בעיה רפואית, אל תתפתו לתת תרופות הרגעה כמו שאני שומעת לאחרונה לא מעט אלא
נסו לזהות את הגורם לסטרס! זה לא תמיד דבר קל לעשות, כיוון שהגורם לא בהכרח ברור. עדיין, עשו מה שאפשר כדי לזהות מה יכול להיות המקור. כשזה מגיע לניסיון לשלול גורמים פחות ברורים לסטרס, זה יעזור אם תנסו להיזכר בתגובות הטבעיות של החתול לפני שהמצב השתנה. החתול שומע הרבה יותר טוב מאיתנו, נסו לשער איך משפיעה עליו מוסיקה בווליום מאוד גבוה למשל…
הנה סיפור מעניין של לקוחה שלי:
ערב אחד התקשרה אלי אישה נחמדה וסיפרה שהחתולה שלה הולכת בחודש האחרון רק על מקומות גבוהים, כלומר, מהשולחן לשיש, מהשיש לשולחן, מהשולחן לספה וכו'… זה לא הפריע להם עד שהחתולה התחילה לעשות את הצרכים שלה מגבוה!!
כשבדקתי את הפרטים לעומק, הסתבר שהילד המתבגר התחיל לשמוע מוסיקה בווליום מוגזם, ליתר דיוק רוק כבר בווליום לא הגיוני והבסים הלחיצו מאוד את החתולה, עד שהיא העדיפה שלא לדרוך על הרצפה.
המתבגר הסכים לקבל אוזניות במתנה והדרך לשיפור איכות החיים של החתולה והמשפחה היתה קצרה יחסית מכאן.
חוש הריח של החתול גם הוא מפותח הרבה יותר משלנו, כך שריחות שאולי לא מפריעים לנו, עלולים להפריע להם מאוד. זה יכול להיות הריח של חתול אחר, ריח של צבע טרי, ריח של חומרים כימיים כמו ריסוס או ספריי ריח לבית וכד'.
כשזה מגיע לחוש המישוש של החתול שלכם, אז שטיח חדש או רצפה חדשה עלולים להיות מאוד מוזרים ומלחיצים עבורם, לא רק מבחינת הריח, אלא מבחינת הטקסטורה והתחושה השונה. אם יש לכם חתול שנוטה להיבהל מכל דבר, תארו לעצמכם איך שינויים כאלה עלולים להגביר את רמת הסטרס אצלו.
8 טיפים למניעת סטרס אצל חתולים:
תכינו את החתול לשינוי עד כמה שאפשר כלומר – ככל שהשינוי גדול יותר, כך ההכנה צריכה להיות ארוכה יותר כמו למשל לקראת תינוק חדש – מאמר שלי בנושא יפורסם כאן בשבועות הקרובים
וודאו שיש לחתול מקום מסתור מועדף ונגיש, למקרה שהוא ירצה קצת שקט ומנוחה מילדים, כלבים, או אורחים אחרים ובקשו מהם שלא להפריע לחתול במקום המסתור. יחד עם זה, לחתול צריכה תמיד להיות אפשרות הבחירה להיכנס או לצאת.
וודאו שארגז הצרכים מטופל נכון מכל הבחינות
בבית שיש בו מספר חתולים, טפלו בכל חתול לפי הצורך והאופי שלו.
אינטראקציה יומית בצורת משחקים מעניינים לבניית הביטחון העצמי וקישור חיובי אליכם ולאזורים בבית.
ספקו עוד אזורים וורטיקלים בבית. עצי חתולים הם דרך מצוינת לעשות את זה. חתולים זקוקים למקומות גבוהים כציידים, לתחושת ביטחון ותצפית על הסביבה.
ספקו סביבת מחיה עשירה ומגוונת, כדי שתהיה להם תעסוקה גם כשהם לבד בבית.
אם אתם צריכים לנסוע, תדאגו לאדם אחראי שיגיע לטפל בחתול באופן יומי, רצוי מאוד שיכירו מראש גם אם בפגישה הכנה לפני הנסיעה.
הכותבת הינה אורלי זכאי, מומחית לפתרון בעיות התנהגות בחתולים.